WILLOW

WILLOW 

The Oak is for most people out of reach due to her reaching hight. The Willow shows an other strength which can be used in any garden and yes, even on the balcony.
There are 300 different Willows and many cultivars Salix (Willow) has of all the trees in the world the largest geographic distribution area. You will find Willows in many different sizes from 7 centimetre to 40 metres high. Yet, they all share one thing they are very easy to grow from cuttings and can handle all sort of abuse. 


The Willow has evolved with a strong amount of ‘growing hormones’ to deal with all the animals who love to eat and nibble Willow branches and leaves. At Clegyr Boia the ponies ate the Willows to the ground only to see them shoot up again after the ponies went to their summer grounds.
The old fashioned rooting powder was made from Willow to help other plants to make roots when cut.

catkin from the Wooly Willow with friend

Willow is a great help for wildlife, bees and birds alike and even other plants. Plainly Willow is a great tree to have in a natural garden and on that small balcony in the city to help nature.
We look here at a few varieties from the many for the garden and the balcony.
My personal favourite is the Wooly Willow (Salix lanata) a small Willow with lovely soft, yep, wooly leaves and catkins. Lanata grows up to 1 metre and 1.5 metre wide very slowly but very hardy. You can plant her in a pot and in the spring you will see bees on the soft catkins.

Salix lanata

An other favourite is Black Pussy Willow (Salix gracilistyla ‘Melanostachys’) a cultivated Willow with amazing catkins, black with red ears. The young branches are reddish in colour, with age they turn to brown. The tree becomes 3 metre high, a good size for a garden, but you can prune the tree every 2 years to create a more bushy shrub like appearance, with the bonus of more red branches and more catkins.

catkin with hat


How about this little beauty Salix retusa a very small Willow, natural bonsai, which creeps over rocks in rocky soils, so perfect in the rock garden. This Willow can handle periods of drought and heat, so could be grown in Portugal in a sheltered area and yes Australia.
The Fantail Willow (Salix sachalinensis ‘Sekka’) is an other cultivar which evolved from a freak appearance of a Willow in Japan with flat ends on the branches. It is a low growing but wide growing Willow but never more than 4 metres. Just at the end of my street stand 3 beauties of this tree you need to come to Kinderdijk to see them in real life.

you need to look twice

Some other good varieties for the garden are: Sage Leaved Willow (Salix candida) with wooly silver leaves growing up to 4 metres high, Purple Willow (Salix purperea) with purple young branches growing up to 3 metres high.
Some other good Willows for pot and balcony are: Mountain Willow (Salix arbuscula) found in Scotland growing 70 centimetre tall, Dwarf Willow (Salix herbacea) only growing up to 6 centimetre tall. 

NEDERLANDS

Het is de tijd van het jaar, dat we wilgen takken kunnen kopen in de winkels voor de Paas-versiering.  Hoe kunnen we kijken naar het Nederlandse landschap zonder de Wilg en zeker de geweldige KnotWilg? 

knotten

Er zijn meer dan 300 verschillende soorten Wilgen op de wereld. De Salix (Wilg) heeft van alle bomen in de wereld het grootste geografische verspreidingsgebied. Wilgen komen in alle maten en kleuren, van net 7 centimeters to 40 meter hoog. Al deze Wilgen hebben een ding gemeen en dat is dat ze sterke groeiers zijn, kijk maar naar die paas-takken hoe snel schieten ze wortel in de vaas. Alle Wilgen zijn evolved om zichzelf te beschermen met een hoge dosis ‘groei hormonen’.  Niet zo heel lang geleden werkte tuinders met Wilgenpoeder als een hulpmiddel bij het stekken van planten, de stek werd in de poeder gedoopt, een soort doping. De Wilg staat op het menu van heel wat dieren, maar geheel opgepeuzeld komen ze weer enthousiast terug, zelfs na de snoeischaar.
De Wilg is geweldig voor de natuur en echt niet alleen de knot-wilg. De katjes zorgen voor een gezonde hoeveel insecten voeding maar ook voor de vroege vogels. Een geweldige boom voor tuin en ja echt, het balkon.

De volgende soorten zijn hele geschikten soorten voor de tuin of balkon om de natuur een handje te helpen.
Mijn favourite soort is de Wollige Wilg (Salix lanata) een kleine Wilg met mooie zilver kleurige en jazeker super zachte ronde blaadjes. De katjes zijn ook zacht maar hebben een gele kleur en trekken heel wat bijen en vlinders aan. De Wollige Wilg groeit heel langzaam tot ongeveer 1 meter hoog en zo’n anderhalve meter breed. Kan dus ook op het balkon in een grote pot.

zo mooi zacht

Een andere favoriet is de Zwarte katjes Wilg (Salix gracilistyla ‘Melanostachys’) een soort dat speciaal voor de zwarte katjes is geteeld. De jonge takken hebben een rode kleur maar verkleuren snel naar bruin, de boom wordt rond de 3 meter hoog, ideaal voor de tuin. Je kan deze boom flink terug snoeien elke 2 jaar om het meer een struik te maken met als bonus meer rode takken en katjes.
Wat dacht je van deze natuurlijke Bonsai Wilg Salix retusa, een kruipende Wilg die maar 30 centimeters hoog wordt. In de natuur kruipt deze Wilg over stenen en grind en kan goed tegen een periode van droogte en hitte. Een perfecte Wilg voor de rots-tuin en natuurlijk het balkon. Op een beschutte plek land deze ook groeien in Portugal en Australia.

Fantail Willow Bandwilg

Voor de wat grotere tuin is de Bandwilg Salix sachalinensis ‘Sekka’  deze groeit meer in de breedte dan in de hoogte maar kan toch een hoogte van 4 meter bereiken. Het is een hele mooie wilg met takken die plat kronkelen aan het uiteinde. 

Een aantal andere Wilgen voor in de tuin: Salix candida een Wilg met mooie silver kleurige bladeren die doen denken aan Salie, wordt 4 meter hoog, de Paarse Wilg (Salix purperea) met dunne paarse takken ideaal voor manden maken wordt 3 meter hoog.   De volgende Wilgen zijn ook goed voor in een pot op het balkon:  Dwerg Wilg (Salix arbuscula) wordt 70 centimeter hoog, Kruidwilg (Salix herbacea) welk de kleinste Wilg is met maar 7 centimeters hoog, het kruipt als het ware over de grond.

Als je de BandWilg wilt zien ga naar de Kinderdijk, het plekje met de vele windmolens, vanaf het bezoekerscentrum fiets of loop je langs de molens, rechtdoor totdat je bij de witte brug komt over de brug hou je rechts aan en fiets/loop verder over de Molenkade tot de volgende witte brug ditmaal links, volg het fietspad naar het dorp Alblasserdam, aan de linker kant is de Midelwetering, je gaat over een klein wit bruggetje, je ziet rechts een kleine speelpark en links zie je de BandWilgen staan aan de waterkant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *